Khamis, 26 Ogos 2010

Kau Sahabat Kau Teman

Posted by amirafatin at 6:36 PTG 1 comments

salam.


alhamdulillah setelah sekian lama x berkesempatan menulis di blog, hari ni dapat jugak luangkan sedikit masa untuk menulis.

just nak cerita something yang sangat membuatkan aku terkilan.Salah seorang my classmate passed away last night. innalillah .

arwah Muhd Ikmal bin Pauzi semasa hidupnya merupakan salah seorang pelajar harapan sekolah.arwah seorang pelajar yang pintar walau agak nakal.biasalah remaja , tambah lelaki.

yang membuatkan aku terkilan beberapa bulan sebelum kematiannya , aku dan dia menghadapi sedikit 'krisis' .tentang apa x payahlah nak diperkatakan disini . arwah pun dah x dak kan .erm,

beberapa minggu sebelum kematiannya , arwah ada menghantar pesanan ringkas kepada salah seorang rakan sekelas kami Zul Adam dan menyatakan bahawa arwah mintak maaf kepada semua rakan-rakan jika dia ada membuat salah dan silap.

kami semua tertanya-tanya, apa yang telah berlaku padanya .then kat sekolah esoknya baru dapat tahu yang arwah mengidap diabetis. masih di tahap awal.

on that time , dalam hati aku berbisik
" haaa, tu la dah sakit bru nak mintak maaf ,jgn harap laaa aku nak maafkan hang."

ishh, mmg sakit hati dengan apa yang dah arwah buat kat akuu.(dulu la, sekarang dah ok)

hari-hari yang seterussnya berlangsung seperti biasa.tiada lagi perselisihan antara aku dan arwah.mukin masing2 dah melupakan semua yang berlaku.

mukin ini satu pengajaran buat aku.jangan la susah sangat nak maafkan orang.nanti jadi apa2 kan dah susah.

btw, buat family arwah aku ucapkan salam takziah.

buat kawan2 harap kita dapat bersabar dengan apa yang dah jadi.

(arwah bertshirt putih)

.

.

~Al-Fathihah~



Ahad, 2 Mei 2010

aktiviti Mei

Posted by amirafatin at 12:51 PTG 0 comments
Tarikh : 5 mei 2010
Hari :Rabu
Time :8.oo pagi -4.30 petang
Aktiviti :Pameran Kerjaya
Vanue : Komplek Tabung Haji Bayan Lepas.
Penglibatan:Pelajar 5 KAA & 5 Kaliber
Tarikh: 6 mei 2010
Hari: Khamis
Time: 8 pagi hingga 2 petang
Aktiviti: Seminar Teknik Menjawab
Soalan BI
Vanue:Dewan Besar Sek.Men.Keb.
Datuk Haji Abd Kadir
Penglibatan: 5Kaa,5K,5A,5D,5I,5R
Tarikh:7 mei 2010
Hari: Jumaat
Time:8 pagi hingga 12 tghhari
Aktiviti:Seminar Teknik Menjawab Soalan BM
Vanue:Dewan Besar SMKDHAK
Penglibatan:5 Kaa(kelas aliran agama)
5Kaliber(aliran sains)
5Aspirasi(aliran akaun)
5Dinamik(aliran perdagangan)
5Iltizam(aliran sastera)
5Rasional(aliran seni)
Tarikh: 16 mei hingga cuti penggal
Aktiviti:Peperiksaan Pertengahan Tahun
Vanue: Kelas masing-masing
Penglibatan: Semua pelajar SMKDHAK

Ahad, 21 Mac 2010

~ asrama=hostle=baitul tholabah ~

Posted by amirafatin at 3:30 PTG 0 comments
salam
seminggu cuti
banya suka dukanya
.
.
.
sekarang tiba masa
untuk pulang ke asrama
.
.
.
~~~~~we~~~~~
.
.
hostle.hostle.hostle

Rabu, 17 Mac 2010

plan tetap sama tapi tujuan dah berubah

Posted by amirafatin at 1:51 PTG 1 comments
::salam a'laik::
wee~~
letih gila.baru balik dari Taman Rimba Teluk Bahang.
penah pi.?best kan. x penah pi.?ajak la keluarga korang pegi sana.
.
.
tajuk post tu.
actualy macam ni.
mlm isnin baru2 ni.
aku ajak mama n baba pegi holiday mandi manda kat taman rimba.
semua la satu family.
aku,ma,ba,k.teh.k.cik,kakak n nin.
.
.
tujuan:nak bagi kenangan terindah y terakhir buat mama bersama anak2 kesayangan.
.
.
.
tapi, malam tadi setelah berlaku satu tragedi kt umah ni.
plan tetap diteruskan, tapi tujuan dah tukar.
.
.
.
tujuan y dah ditukar:meraikan pasangan yang baru nak bercintan-cintun tu.
.
.
.
mesti korang x faham kan.
apa2 je la.
=p

Isnin, 15 Mac 2010

~mis u so much my dear little sis~

Posted by amirafatin at 9:30 PTG 0 comments
.salam.
.went out.
.to adventist hospital.
.im sick.?
.haha.
.x de lah.
.meet my little sis.
.
.
.
.mis her sososo much.

Ahad, 14 Mac 2010

debate , perbahasan atau berpidato ?

Posted by amirafatin at 3:35 PG 4 comments

.salam to all.
.sebenarnya tgh pening ni.
.debate?
.perbahasan?
.pidato?
.nak amik mana satu ek.?
.ke masuk je tiga2?
.kalau masuk debate.
.x de xperience lah.
.tapi best jugak.
.bleh tambah xperience.
.tajuk debate pun best gak.

"the house believe that parential neglect is the cause of moral decadance"
.bila ditranslate sendiri.
"ibubapa yang x bertanggugjawab punca keruntuhan akhlak"

.haha.
.x tahu betul ke x.?
.x sempat tanya teacher.
.kalau salah tolong betulkan eh.
.dan kalau ada yang sudi2 bagi isi or keyword best2.
.dialu-alukan ya.
.debate lawan 8 or 9 april kalau x silap.
.SmkDhak tuan rumah.
.adui.
.kalau masuk then kalah.
.malu pulak nama skolah.
.harap jadi tuan rumah tapi x menang.
~~agagaga~~
.kalau masuk then menang.
~~waaa~~
.bangganya.
.ya allah.
.salah nawaitu ni.
.masuk bertanding bkn untuk menang.
.just cari pengalaman.
.tapi kalau menang.
.tuah badanlah namanya.
~untung batu tenggelam untung sabut timbul~


=fikir=
+fikir+
::fikir::
.
.
.
.kalau masuk perbahasan.
.dah ada pengalaman.
.tapi taun lepas dapat naib johan.
.tahun ni.
.mesti puan principle nak yang lebih baik.
.johan may be.
.aduyai.
.lawan x tau lagi bila.
.tapi yang pasti in april la.
.tuan rumah.?
.mukin SMKA al-Irsyad tuan rumah.
.tajuk bahas.?
.x dapat lagi.
.jangan jadi mcm tahun lepas time lawan daerah.
.lagi sehari nk lawan baru cg bg tajuk.
.aduhai.
.kelam kelibut.
.seram serabut.
.tapi,dah tuah badan berlima.
.dapat jugak jadi naib johan.
~~adoi~~
+fikir+
=fikir=
::fikir::

.
.
.
.adush.
.kalau masuk pidato pulak.
.ada la jugak sikit pengalaman time darjah 5.
.dapat naib johan je.
.x kesampaian langsung nk dapat johan.
~wuuuu~
.tahun lepas pun ada jugak lawan pidato.
.tapi peringkat sekolah je.
.untuk wakil sekolah.
.sayang jugak.
.tetap naib johan.
~~aduhai~~
.tajuk pidato.?
teks.?
dah hafal ke.?
.tajuk x dapat lagi lah.
.teks cikgu dah sediakan.
tapi cikgu belum emelkan.
(.cikgu siti,cepatlah emelkan teks pidato..hope cg baca ni.
hehehe.sayang cikgu)
.bila yang nak hafal.?
.may be lawan around april jugak.
~~nge~~
.tapi, kan kalau masuk debate n bahas.
.masih dalam team.
.senang bila ada teamwork.
"apa yang penting??"
"kejesame"
~~haha~~
.ats stage,dlam dewan.
.smpat lagi bincang isi.
.x de la nerves sangat kan bila ramai2.
tapi kalau pidato?
.sorang2 berdiri terpacak atas pentas.
.dengan ribuan penonton di hadapan.
.aduih.
mampukah?
::fikir::
+fikir+
=fikir=
.
.
.
p/s:mesti ada yang tanya kan?x de orang lain dah ke yang nak masuk ?duk pulun budak tu masuk sorang2 dia.?macam ni. pasal bahas, cg mmg ckp wajib masuk sbb dah mmg team bahas sekolah.puas hati.?
pasal debate plak.?ntah sapa2 ntah yang pandai2 bagi tau teacher.
"ni teacher , budak banyak mulut ni teacher pandai la debate.pandai lawan cakap orang ni .bagi dia masuk debate teacher"
pasal pidato plak.?kan dah cakap tahun lepas ku dapat naib johan untuk pemilihan wakil sekolah.so, budak y jadi johan tu dah terpilih untuk wakil sekolah tahun lepas then cikgu bagi la peluang kat naib johan untuk wakil sekolah pulak.
.hahaha.
.
.
.

march test form 5 2010

Posted by amirafatin at 1:44 PG 0 comments
salam:)
last week test for march.
fuh.damn.ahha.

jadual exam:

friday 5 march
:pendidikan syariah islam:
:pengajian alquran dan assunah:
:bahasa arab tinggi:


tuesday 9 march
:bahasa melayu:
:bahasa inggeris:
:physic:
:history:


wednesday 10 march
:mathematics:
:chemistri:


thursday 11 march
:biology:
:kemahiran al-quran:


friday 12 march
:pendidikan sivik kewarganegaraan:
:additional mathematics:


hope my rezult wil be okey.
agaga~~
wish for me.




entri khas buat abg faiz

Posted by amirafatin at 12:50 PG 0 comments
i thougth i was late to wish u.
im sory.

congretulation .
for ur SPM result.
wish u all the best.
for ur study.
for ur life.
for ur future.
*love u big much*
=P

Rabu, 24 Februari 2010

kenapa , kenapa dan juga kenapa..?

Posted by amirafatin at 1:25 PG 0 comments

Kenapa?

Hati…
Hati memberontak mahu hamburkan segunung marah..
Tapi, pada siapa?
Termenung…
Marahnya cuma pada hati sendiri

Akal…
Akal habis fikir tentang silap ini,
Tapi, silap siapa?
Termenung…
Silap itu rupanya dari akal sendiri

Jiwa…
Penat menghitung sengsara yang muncul mengiring langkah
Tapi, dari mana?
Termenung…
Bukan dari aku…
Jadi bukan salah aku…
Ini salah hati yang sering goyah…
Ini salah akal yang silap mencongak…
Kenapa sengsaranya aku yang perlu tanggung?
Kenapa?

Isnin, 15 Februari 2010

WaRkaH BuAT HaWa

Posted by amirafatin at 7:05 PTG 0 comments
Hawa,

Andai engkau masih remaja, jadilah anak yang solehah buat kedua ibu bapamu, andai engkau sudah bersuami jadilah isteri yang meringankan beban suamimu, andai engkau masih ibu, didiklah anakmu sehingga dia tidak gentar memperjuangkan ad-din Allah.

Hawa,

Andai engkau belum berkahwin jangan kau risau jodohmu , ingatlah hawa janji Tuhan kita, wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Jangan dimulakan sebuah pertemuan dengan lelaki yang bukan muhrim kerana aku khuatir dari mata jatuh ke hati, maka lahirnya senyuman maka tercetusnya salam dan sekaligus disususli dengan pertemuan takut lahirnya nafsu kejahatan yang menguasai diri.

Hawa…

Lelaki yang baik tidak melihat paras rupa, lelaki yang soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannnya, lelaki yang warak tdak menilai wanita melalui keayuannya, kemajaannya, serta kemampuannya mengoncang iman lelaki. Tetapi lelaki yang baik akan menilai wanita melalui akhlaknya, peribadinya dan yang penting pegangan agamanya. Lelaki yang baik juga tidak menginginkan pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya kerana dia takut memberi kesempatan kepada syaitan untuk mengodanya. Lelaki yang warak juga tidak mahu bermain cinta kerana dia tahu apa matlamat dalam sebuah pertemuan lelaki dan wanita yakni sebuah perkahwinan.

Oleh itu hawa,

Jagalah pandanganmu, awasilah auratmu, peliharalah akhlakmu , kuatkan pendirianmu. Andai ditakdirkan tiada cinta daripada adam untukmu, cukuplah hanya cinta Allah memenuhi dan menyinari kekosongna jiwamu, biarlah hanya cinta daripada kedua ibu bapamu yang memberi hangatan kebahagiaan buat dirimu , cukuplah sekadar cinta adik- beradik serta keluarga yang membahagiakan dirimu.

Hawa…..

Cintailah Allah di kala susah dan senang kerana kau akan memperolehi cinta daripada insan yang juga menyintai Allah. Cintailah kedua ibu bapamu kerana kau akan perolehi keredhaan Allah.Cintailah keluargamu kerana kau tak akan jumpa cinta yang bahagia selain dari cinta keluarga. Janganlah sesekali tangan yang mengoncang dunia juga yang mengoncang iman lelaki.
Related Posts with Thumbnails