Rabu, 5 Ogos 2009

Nisfu SyaabaN

Posted by amirafatin at 11:55 PTG 2 comments

Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Nisfu Syaaban beerti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:"Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."


Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki." 

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

1.Solat sunat nisfu sya'aban - terdapat dua cara mengerjakan solat sunat ini

Sembahyang 100 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 11 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

Sembahyang 10 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 100 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya 


i) Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah

ii) Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah

iii) Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman
 

3. Berpuasa pada siangnya (mulai pagi esoknya-15 Syaaban)


Posted by amirafatin at 11:08 PTG 0 comments

ya ALLAH...

sentuhlah hatiku..

saat aku jauh darimu....

peluklah hatiku......

saat aku mencintai sesiapa lebih dari diri-MU ya ALLAH...

peliharalah iman ku ya ALLAH

teguhkanlah hatiku dalam mencari redhaMU

sesungguhnya aku takut dan gerun jika KAU berpaling dari ku

amin 

huh..kena kuarantin??

Posted by amirafatin at 12:41 PTG 2 comments

isk3..berita yang agak menyedihkan.pada hari isnin 3 haribulan ogos tahun 2009 pada jam 6.30 petang asrama SMK Datuk Haji Abdul Kadir telah digemparkan dengan satu pengumuman.

ding...dong..(ala2 bunyi pengumuman flight nak berlepas kat airport.)ehem3.

PERHATIAN KEPADA SEMUA PELAJAR ASRAMA SMK DATUK HAJI ABDUL KADIR ANDA SEMUA DIBENARKAN PULANG KE RUMAH SELEPAS JAM 8.00 MALAM PADA HARI INI , ISNIN 3 HARIBULAN 8 TAHUN 2009.ANDA DIKEHENDAKI KEMBALI SEMULA KE ASRAMA PADA HARI AHAD 9 HARIBULAN OGOS TAHUN 2009 SEBELUM JAM 6 PETANG.SEKIAN TERIMA KASIH.

~~LaLaLA~~

p/s:cuti seminggu kat rumah tolong mama jaga baby Darin.comel sangat2

p/s/s:kepada angah.biLa Lagi UDimanM nak kena kuarantin.?LaLaLA

Related Posts with Thumbnails