Ahad, 14 Mac 2010

debate , perbahasan atau berpidato ?

Posted by amirafatin at 3:35 PG

.salam to all.
.sebenarnya tgh pening ni.
.debate?
.perbahasan?
.pidato?
.nak amik mana satu ek.?
.ke masuk je tiga2?
.kalau masuk debate.
.x de xperience lah.
.tapi best jugak.
.bleh tambah xperience.
.tajuk debate pun best gak.

"the house believe that parential neglect is the cause of moral decadance"
.bila ditranslate sendiri.
"ibubapa yang x bertanggugjawab punca keruntuhan akhlak"

.haha.
.x tahu betul ke x.?
.x sempat tanya teacher.
.kalau salah tolong betulkan eh.
.dan kalau ada yang sudi2 bagi isi or keyword best2.
.dialu-alukan ya.
.debate lawan 8 or 9 april kalau x silap.
.SmkDhak tuan rumah.
.adui.
.kalau masuk then kalah.
.malu pulak nama skolah.
.harap jadi tuan rumah tapi x menang.
~~agagaga~~
.kalau masuk then menang.
~~waaa~~
.bangganya.
.ya allah.
.salah nawaitu ni.
.masuk bertanding bkn untuk menang.
.just cari pengalaman.
.tapi kalau menang.
.tuah badanlah namanya.
~untung batu tenggelam untung sabut timbul~


=fikir=
+fikir+
::fikir::
.
.
.
.kalau masuk perbahasan.
.dah ada pengalaman.
.tapi taun lepas dapat naib johan.
.tahun ni.
.mesti puan principle nak yang lebih baik.
.johan may be.
.aduyai.
.lawan x tau lagi bila.
.tapi yang pasti in april la.
.tuan rumah.?
.mukin SMKA al-Irsyad tuan rumah.
.tajuk bahas.?
.x dapat lagi.
.jangan jadi mcm tahun lepas time lawan daerah.
.lagi sehari nk lawan baru cg bg tajuk.
.aduhai.
.kelam kelibut.
.seram serabut.
.tapi,dah tuah badan berlima.
.dapat jugak jadi naib johan.
~~adoi~~
+fikir+
=fikir=
::fikir::

.
.
.
.adush.
.kalau masuk pidato pulak.
.ada la jugak sikit pengalaman time darjah 5.
.dapat naib johan je.
.x kesampaian langsung nk dapat johan.
~wuuuu~
.tahun lepas pun ada jugak lawan pidato.
.tapi peringkat sekolah je.
.untuk wakil sekolah.
.sayang jugak.
.tetap naib johan.
~~aduhai~~
.tajuk pidato.?
teks.?
dah hafal ke.?
.tajuk x dapat lagi lah.
.teks cikgu dah sediakan.
tapi cikgu belum emelkan.
(.cikgu siti,cepatlah emelkan teks pidato..hope cg baca ni.
hehehe.sayang cikgu)
.bila yang nak hafal.?
.may be lawan around april jugak.
~~nge~~
.tapi, kan kalau masuk debate n bahas.
.masih dalam team.
.senang bila ada teamwork.
"apa yang penting??"
"kejesame"
~~haha~~
.ats stage,dlam dewan.
.smpat lagi bincang isi.
.x de la nerves sangat kan bila ramai2.
tapi kalau pidato?
.sorang2 berdiri terpacak atas pentas.
.dengan ribuan penonton di hadapan.
.aduih.
mampukah?
::fikir::
+fikir+
=fikir=
.
.
.
p/s:mesti ada yang tanya kan?x de orang lain dah ke yang nak masuk ?duk pulun budak tu masuk sorang2 dia.?macam ni. pasal bahas, cg mmg ckp wajib masuk sbb dah mmg team bahas sekolah.puas hati.?
pasal debate plak.?ntah sapa2 ntah yang pandai2 bagi tau teacher.
"ni teacher , budak banyak mulut ni teacher pandai la debate.pandai lawan cakap orang ni .bagi dia masuk debate teacher"
pasal pidato plak.?kan dah cakap tahun lepas ku dapat naib johan untuk pemilihan wakil sekolah.so, budak y jadi johan tu dah terpilih untuk wakil sekolah tahun lepas then cikgu bagi la peluang kat naib johan untuk wakil sekolah pulak.
.hahaha.
.
.
.

4 comments on "debate , perbahasan atau berpidato ?"

Cik Mirara on 14 Mac 2010 9:27 PG berkata...

salam.
aduhhhh.
akak pun dah pening,
ikot kata hati je la cik mira ek.
hehe.
do then best kay!
akak sokong dari belakang.
haaaa,HARUMKAN NAMA AMIRA.
[nama akak gak tu. haha]

amirafatin on 14 Mac 2010 11:17 PG berkata...

wasalam.
aduh3.
akak dah pening.
mira ni lagi la pening kak oi.
itu lah.
insyaAllah .
i wil do the best .
yayaya.
HARUMKAN NAMA AMIRA.

P/s:akak x nak tolong carikan isi ke.?nge~~~

MaMa MoDeN on 15 Mac 2010 5:19 PTG berkata...

salam kak uda..
mama ucapkan selamat bjaya dlm debat
mama yakin kak uda mesti boleh buat yg tbaik punya...

selamat bjaya, smoga dapat ambik mnafaat dr tajuk yg diberi pd situasi camni

amirafatin on 15 Mac 2010 8:50 PTG berkata...

salam ma,

terima kasih.

insyaAllah.

i will.

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails